...

17 februari 2011


Plassen in de Kalverstraat


Een bijzondere nieuwe winkelketen opent haar eerste filiaal in de Amsterdamse Kalverstraat: ‘plaswinkel’ 2theloo. Belangrijkste commerciële activiteit: het bieden van de gelegenheid om naar een schoon toilet te gaan. Prijs: één euro. De toiletten zijn niet alleen schoon, 2theloo vindt dat het toiletbezoek niet alleen hygiënisch, maar ook ‘fun’ moet zijn. De toiletten zijn versierd met foto’s en je kunt er ook koffie-to-go kopen. Daarnaast worden er allerlei toilet-gerelateerde producten verkocht, van wc-papier tot luiers en tampons.

 

Het lijkt een vondst, waar kun je tegenwoordig in een drukke winkelstraat even rustig en schoon naar het toilet, met of zonder kinderen? Daarnaast past het helemaal in de trend zoals Locatus die onlangs op haar congres signaleerde: steeds meer winkels worden omgezet naar dienstverlenende bedrijven. Ook past het binnen de trend van maatschappelijk verantwoord ondernemen: de Maag Lever Darmstichting heeft zich met de keten verbonden vanwege het belang dat deze organisatie hecht aan goede openbare toiletten.

 

Een dergelijke winkel moet heel wat toiletbezoekjes verkopen om rendabel te zijn. Als ze het alleen van het toiletbezoek zouden moeten hebben, moeten er gemiddeld – op deze dure locatie – zo’n honderd bezoekers per uur komen. Om alleen de huur te kunnen betalen. Toch is het te hopen dat 2theloo een blijvertje is: nieuwe ketens zijn altijd welkom in onze straten met een overschot aan winkelruimte, en er wordt wel voorzien in een ‘behoefte’. 2theloo is van plan om een Europese keten te worden; dit jaar komen er in Nederland nog zes locaties bij (waaronder Rotterdam Alexandrium en Amstelveen), maar er zijn ook plannen voor België, Spanje en Polen. Te verwachten valt dat men zich vooral richt op A-locaties, maar wie weet krijgt het idee navolging in de vele op te knappen winkelstraten in het land.


STUUR DOOR | DELEN >
STEL EEN VRAAG N.A.V. DIT BERICHT >
NIEUWS OVERZICHT >