In 2017 werd door het College van Rijksbouwmeester & Rijksadviseurs de ontwerpprijsvraag WHO CARES in het leven geroepen. Deze prijsvraag richt zich op nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning met als doel om ontwerpkracht te activeren en ideeën op te halen om wijken beter in te richten voor ouderen. Eén van de winnende ontwerpen van deze prijsvraag is het Michi-Noekipaviljoen, dat inmiddels, als eerste prijswinnaar, daadwerkelijk is gerealiseerd. Het paviljoen staat in de Groningse Oosterparkwijk. Het concept is gebaseerd op Japanse rustplaatsen Michi-no-Eki en dient als buurthalte waar mensen elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten, koffie kunnen drinken, naar het toilet kunnen gaan of gebruik maken van het elektrische oplaadpunt. Daarnaast is er informatie beschikbaar over lokale initiatieven en activiteiten.
De oorspronkelijke Japanse Michi-no-Eki’s zijn door de overheid geplaatste stations, veelal langs reisroutes met parkeerplaatsen, toiletten, informatie over de omgeving, lokale producten en plekken om uit te rusten. Het doel van de Michi-no-Eki is om een unieke en levendige plek te creëren waar reizigers en de lokale gemeenschap samenkomen. Onderdeel hiervan is om interactie te genereren met de lokale culturele en recreatieve voorzieningen, onder meer door het organiseren van evenementen. Verder is elk station is anders, met eigen, lokale, kenmerken.
In de geest van deze Japanse stations is door Vollmer en Partners in samenwerking met TwynstraGudde het concept van de Groningse Michi-Noeki uitgewerkt. Hiermee wordt een rustplaats gecreëerd voor een brede doelgroep waardoor laagdrempelige ontmoetingen gestimuleerd worden en waardoor de sociale cohesie in de buurt verbetert. Tijdens het proces van realisatie is de Rijksuniversiteit Groningen betrokken geweest om onderzoek te doen naar de effecten van de Michi-Noeki. De onderzoekers constateerden dat naast het beoogde doel er ook andere functies aan de Michi-Noeki konden worden toebedeeld. Zo is het station geschikt om te fungeren als duurzame mobiliteitshub voor deelvervoer en is er ruimte voor een pakketkluis of ophaalpunt.
In korte tijd lijkt de Michi-Noeki een succes te worden. De Gemeente Groningen kijkt inmiddels al naar andere locaties voor nieuwe vestigingen om zo een netwerk van rustplaatsen te creëren. Ook in andere steden is er interesse voor het concept. Op initiatief van de bewonersorganisatie van Bomenbuurt in Den Haag is er gekeken naar de mogelijkheden om ook daar een Michi- Noeki te realiseren.
De Michi-Noeki is een mooi concept dat de leefomgeving van bewoners verbetert door de sociale cohesie te versterken. Zo wordt een nieuwe stedelijke functie ontwikkeld waar de lokale sociale dynamiek centraal staat en waar de nadruk op het verblijven in het gebied komt te liggen. De Michi-Noeki is een mooi voorbeeld van hoe via een concept van elders naar verbetering in de wijk wordt gezocht.
Bij Areaal Advies zijn we dagelijks bezig om de leefomgeving van mensen te verbeteren. Benieuwd wat we voor uw gebied kunnen betekenen? Neem een kijkje op onze website of kom eens langs voor en kop koffie!