Door Areaal Advies

Onderzoek naar perifeer detailhandelsconcept in Dronten

Polder Living Lifestyle in Dronten

Voor de gemeente Dronten keken we naar het functioneren van conceptstore Polder Living & Lifestyle en brachten we het aanbod en het functioneren van de bestaande detailhandelscentra in kaart.

Het gaat hier om een detailhandelsconcept van zo’n 1.500 m² groot, waar artikelen uit verschillende branches worden verkocht door veelal startende ondernemers die op zichzelf slechts een kleine oppervlakte (maximaal 20 m²) nodig hebben om hun producten aan te bieden. Het gaat daarbij onder andere om woonaccessoires, cadeauartikelen en handgemaakte artikelen. De winkel is echter niet gevestigd in een winkelgebied maar op een bedrijventerrein.

We gingen in gesprek met de initiatiefnemers en een aantal van hun huurders, maar ook met vertegenwoordigers van het winkelcentrum in Dronten. Wat is de achterliggende gedachte achter dit concept en in hoeverre is het plaatsgebonden? Is de deze winkel buiten het winkelcentrum ruimtelijk-economisch te onderbouwen? Is het concept op een andere locatie mogelijk? Trekt het omzet en/of ondernemers weg uit het winkelcentrum? Ons onderzoek geeft antwoord op deze en andere vragen.