Duurzaamheid & Energietransitie
Het verschil maken naar een betere, gezondere toekomst en een meer inclusieve maatschappij!
Voor woningcorporaties, overheden en commerciële vastgoedeigenaren werken we aan het duurzaam verbeteren van de beleving en kwaliteit van het commercieel- en maatschappelijk vastgoed, om zo een positieve bijdrage te leveren aan de leefomgeving van mensen.
Duurzaamheid
Areaal Advies kent de technieken en innovaties op het gebied van duurzaamheid, de regionale energietransitie (RES) en circulariteit. De energietransitie is op dit moment in volle gang en net als vele gemeenten, woningcorporaties en vastgoedbezitters pakt ook Areaal Advies haar verantwoordelijkheid in het realiseren van duurzame gebieden en vastgoedportefeuilles. Dit doen wij door partijen te ondersteunen met duidelijke, krachtige maar vooral realistische adviezen.
Wij onderzoeken, geven advies, stellen visies op en voeren deze uit. Door deze praktijkervaring weten we ‘wat werkt en wat niet werkt’ in gebieden. Zo hebben wij ervaring met duurzaamheidsvraagstukken van vastgoedbezitters, gemeenten en ministeries. Wij werken aan het verduurzamen van complete bedrijventerreinen en gehele vastgoedportefeuilles maar kijken ook op pandniveau naar verduurzaming. Enkele voorbeelden van uitdagingen waar wij onze klanten bij helpen zijn:
- Voldoen aan de energielabel C-plicht in 2023 en de waarschijnlijke energielabel A-plicht in 2030;
- Draagvlak creëren en samenwerkingen op zetten om de verduurzamingsopgave effectief aan te pakken;
- Overzicht krijgen over de energieprestatie van de eigen vastgoedportefeuille en daardoor heldere vervolgstappen kunnen opstellen.
De enige manier om de energietransitie te kunnen realiseren is samenwerken met bewoners, ondernemers, vastgoedeigenaren, bezoekers en het lokale bestuur. Door in samenwerking belangen bij elkaar te brengen zorgen we voor collectiviteit en behalen we schaalvoordeel in een bruisende omgeving waar het prettig en gezond wonen, werken, winkelen en leven is.
De experts van Areaal Advies staan klaar om te werken aan uw strategische vraagstukken en zorgen met veel energie voor duurzame resultaten.


Hoe gaan wij te werk?
- Verkennen: We maken een stakeholderanalyse om de belangrijkste spelers in het gebied in beeld te hebben. Met hen voeren we gesprekken waarbij wij het gebied beter leren kennen, uitgangspunten en principes toetsen en belangen identificeren. Dit geeft ons de inzichten om te bepalen op welke manier we de volgende stap te zetten.
- Analyseren: We maken een doorsnede van het gebied door gesprekken te voeren in het gebied en inzicht en overzicht te krijgen in de gebouwde omgeving, de sociale kenmerken, bouwjaren, eigendom van het vastgoed, energiegebruik en –potentie van het gebied. We voegen dit samen in een definitiedocument om toegankelijk inzichtelijk te maken wat de krachten, kansen, risico’s en oplossingsrichtingen zijn.
- Visie vormen: De verschillende oplossingsrichtingen werken we, in constant overleg met de opdrachtgever en stakeholders, verder uit in een integrale visie. Hierin beschrijven we welke schone energiebronnen beschikbaar zijn en welke duurzame warmteoplossing hiermee denkbaar zijn voor het vastgoed. Zo komen we tot een voorkeurscenario voor het gebied die vanaf het begin af aan breed gedragen wordt door de betrokkenen. Daarnaast biedt het document kaders om verder te verdiepen in de technische aspecten, het benaderen van stakeholders in het gebied, bepalen van de rol van de gemeente en het opstellen van verdiepende businesscases.
- Resultaat halen: De visie omzetten in resultaat doen we met een participatie- en uitvoeringsplan. We zorgen voor verbinding tussen de stakeholders en maken de uitvoering concreet door gezamenlijk doelen te stellen, te bepalen hoe daar te komen en wie verantwoordelijk is. We werken actief mee in de uitvoering en samen behalen we het resultaat.
Welke resultaten behalen wij?
Om ons onderzoek te versterken en uiteindelijk een helder adviesrapport op te leveren, maken wij gebruik van verschillende methodes zoals een stakeholdersanalyse, geografische data analyse en technisch-/financieel onderzoek. Dit levert de volgende resultaten en/of producten op:
- Definitiedocument: Een doorsnede van de bestaande situatie in het gebied met een blik vooruit naar de verduurzamingsmogelijkheden.
- Duurzame gebiedsvisie (technisch/financieel): Een integrale en breed gedragen visie met een voorkeursscenario voor het gebied.
- Participatieplan: We stellen een plan op dat helder en duidelijk beschrijft wat we met de participatie willen bereiken. Hierin staat op welke wijze, welke partijen, op welk moment worden betrokken. Bovendien geeft het plan aan welke bijdrage/inzet wordt gevraagd van de verschillende betrokken partijen en wat er met die bijdrage zal gebeuren in het proces.
- Uitvoeringsplan: Het uitvoeringsplan is een concretisering van de duurzame gebiedsvisie en beschrijft welke maatregelen, wanneer nodig zijn om tot de gewenste situatie te komen.
- Visueel aantrekkelijke factsheets: Alle producten kunnen ondersteund worden door factsheets die helder en visueel de kern van de conclusies weergeven.
Verduurzamingsopgave? Vraag Areaal Advies!
De verduurzamingsopgave die er nu ligt is voor iedereen hetzelfde. Het is de fysieke en organisatorische context die zorgt dat elk project uniek is en dus advies op maat verdient. Wij zien vaak dat het aan ambitie om te verduurzamen niet ontbreekt! Maar waar te beginnen? Dat is het moment dat Areaal Advies inspringt en kan zorgen voor nét dat extra zetje in de juiste richting. Wij gaan dan ook graag vrijblijvend met u in gesprek om te bespreken welke duurzaamheidsambities uw organisatie heeft en hoe Areaal Advies u kan helpen met het realiseren er van!
Areaal Advies houdt zich ook bezig met onderzoek en advies op het gebied van ‘Duurzame bezoekerseconomie’. Denk hierbij aan horeca, leisure en toerisme. Lees meer over Duurzame Bezoekerseconomie op deze pagina.