Door Areaal Advies
  • Column

Allereerste editie van de Areaal Inspiratietour groot succes!

Afgelopen donderdag 16 maart vond de allereerste Areaal Inspiratietour plaats. Bestemming: het Living Lab Scheveningen van de gemeente Den Haag. Een groep van negentien vakgenoten werd welkom geheten door Tijn Kuyper, accountmanager bij het expertisecentrum Digitale Innovatie & Smart City.

Doel van het Living Lab is om allerlei slimme, digitale uitvindingen te testen, die de stad klaar kunnen maken voor de toekomst. De gemeente doet dat samen met bewoners, bezoekers, scholen en ondernemers, om zo de wereld een stukje leefbaarder te maken. Scheveningen is hiervoor de perfecte proeftuin. Hier wonen en werken mensen en genieten ze van hun vrije tijd. Er is strand en natuur, maar ook een haven en bedrijvigheid. Met zoveel functies binnen een relatief klein gebied is het een geschikte omgeving om innovaties te testen.

Te voet op ontdekkingstocht langs de Noordboulevard van Scheveningen en het Zwarte Pad vertelde Tijn honderduit over vooruitstrevende projecten op het gebied van duurzaamheid.

Er zijn langs de boulevard mooie voorbeelden te zien. Zo staan er slimme lichtmasten die geluid en drukte kunnen meten. In de zomer van 2021 is er een proef gedaan met zelfrijdende afvalrobots die er voor zorgen dat je dagje strand schoner verloopt. Ook staan er digitale borden die bezoekers informeren over hoe veilig het is om te zwemmen in zee, allemaal op basis van real-time databronnen in het Living Lab. Er zijn nog veel meer toepassingen te bedenken en de mensen van het Living Lab zitten boordevol ideeën over hoe het nog slimmer en effectiever kan. Interessant om deze ontwikkelingen te blijven volgen en om ideeën op te doen voor andere plaatsen en projecten!

Na de wandeling was er tijd voor een borrel en hebben we bij Miss Maui Beachhouse geproost op een inspirerende en geslaagde dag!

We zijn alweer begonnen met het plannen van de volgende tour naar een inspirerende plek. Wil je er volgende keer ook bij zijn, houd dan onze social media in de gaten!

Dit is een column geschreven door Joris Dahmen