Amsterdam, 14 juni 2022
Binnensteden langs de lat: binnenstad Den Bosch scoort het best op de acht facetten van centrumgebieden.
In ons onderzoek dat is uitgevoerd in de centrumgebieden van gemeenten tot 250.000 inwoners komt de binnenstad van Den Bosch als winnaar uit de bus. Eindhoven en Groningen volgen op plek twee en drie. De centrumgebieden met de meeste uitdagingen zijn Zaandam, Ede en Alphen aan den Rijn.
In Den Bosch heeft de combinatie van het positieve bourgondische imago, de levendigheid in het centrumgebied en het diverse winkelaanbod, dat aansluit bij de leefstijlen van bezoekers, ervoor gezorgd dat de Noord-Brabantse hoofdstad als nummer 1 op de lijst staat. Hiermee wordt Eindhoven en Groningen nipt verslagen.
Achtfacettenmodel
Het onderzoek, dat vandaag, 14 juni 2022, is gepresenteerd op vastgoedbeurs PROVADA, is uitgevoerd aan de hand van het door ons ontwikkelde Achtfacettenmodel. Het model bestaat uit de onderdelen Vraag & Aanbod, Bereikbaarheid, Fysieke omgeving, Veiligheid en Vertrouwdheid, Beleving, Imago, Duurzaamheid en Organisatie. De gebieden worden op deze facetten getoetst en met behulp van datagedreven en kwalitatief onderzoek beoordeeld. Hierbij gaat het bijvoorbeeld de kwaliteit van het winkelaanbod of het leegstandspercentage, maar ook over hittestress en de bereikbaarheid van het gebied.
Kansen voor Duurzaamheid
Een opvallende conclusie is dat bijna alle gescoorde winkelgebieden vooral op het gebied duurzaamheid nog volop verbeterkansen hebben. De onderdelen hittestress, groen en de energiezuinigheid scoren vaak ondergemiddeld. Dit is een direct gevolg van de ruimtelijke en fysieke inrichting van historische centra die (nog) niet voldoende ingericht zijn op, en bezig zijn met duurzaamheid. Dit wordt steeds belangrijker in de aantrekkelijkheid van een winkelgebied.
Meten is weten, en doen!
De economische gevolgen van de coronacrisis voor ondernemers, de verdere groei van online shoppen en de veranderende vraag van bezoekers. Ontwikkelingen waar winkelgebieden met hun ondernemers, vastgoedeigenaren en bestuurders mee te dealen hebben. Ook hier geldt: meten is weten. Als deze partijen goed op de hoogte zijn over hoe centrumgebieden functioneren, dan kunnen zij inspelen op deze ontwikkelingen. Gemeenten kunnen bijdragen aan de toekomst- en schokbestendigheid van hun winkelgebieden door de sterke en zwakke punten van centrumgebieden in kaart te brengen en hun beleid hierop af te stemmen. Ook ondernemers en vastgoedeigenaren kunnen hun bedrijfsbeslissingen hierop baseren.
Meer informatie over het model en de complete ranglijst van gemeenten kunt u via onderstaande knop downloaden. Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem contact op en zie ook: www.areaaladvies.nl/achtfacettenmodel