Door Areaal Advies
  • Column

Duurzaam toerisme, een afstudeeronderzoek

Vanaf oktober loopt Saskia Roos een onderzoeksstage Areaal Advies voor haar master Tourism, Society and Environment aan de Universiteit van Wageningen. In dit blog vertelt ze meer over haar onderzoek.

Iedereen die het nieuws volgt heeft items voorbij zien komen over de groeiende negatieve effecten van inkomend toerisme, zoals de impact op het milieu en de lokale bevolking. Het is duidelijk dat er iets moet veranderen. Steeds vaker worden toeristische bestemmingen aangemoedigd rekening te houden met duurzaamheid en negatieve effecten te voorkomen.

Termen als ‘eerlijk’ en ‘duurzaam’ toerisme komen vaak naar boven. Maar wat is duurzaam toerisme nou precies? Kan een toeristische bestemming wel duurzaam zijn? En hoe bepaal en meet je of een bestemming voldoende duurzaam is? Dat zijn vragen waar ik me de komende maanden voor mijn onderzoek voor Areaal Advies mee bezig ga houden.

Aan de hand van literatuuronderzoek en interviews ga ik onderzoeken wat duurzaam toerisme is en hoe je dit aan de hand van indicatoren meetbaar kunt maken. Hierbij ga ik me richten op de ecologische, economische en sociale aspecten van duurzaamheid met een focus op de context van Nederlandse steden.

Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging en ben benieuwd naar de resultaten van mijn onderzoek! En alvast een tipje van de sluier, duurzaam toerisme kan al beginnen met kleine stappen. Zo kun je zelf tijdens je eigen reizen of vakanties ook verschillen maken. Een van mijn favoriete quotes gerelateerd aan reizen is daarom:

Leave nothing – but footprints
Take nothing – but photographs and memories

Lijkt het jou ook leuk om je aan te sluiten bij ons team? Bekijk onze vacatures of het traineeship.