Door Areaal Advies
  • Column

Gaan carnaval en duurzaamheid samen?

Vorige week is er in veel dorpen en steden carnaval gevierd. Veel gemeenten hebben onderwerpen als klimaat en duurzaamheid hoog op de agenda staan, maar hoe gaan ze hiermee om tijdens carnaval?

Een welbekend beeld tijdens carnaval zijn grote stapels plastic wegwerpbekers op en rondom vuilnisbakken. Vanaf 2024 zullen deze echter niet meer zijn toegestaan op festivals en bij horecagelegenheden. Herbruikbare bekers worden dan de norm. Europa wil al sinds 2021 het gebruik van wegwerpplastic terugdringen. Nederlandse gemeenten dragen hier nu al aan bij door tijdens evenementen gebruik te maken van herbruikbare statiegeldbekers. Ook dit jaar tijdens carnaval werd dit steeds vaker toegepast. Gemeenten willen hiermee de wegwerpcultuur, plastic produceren voor eenmalig gebruik en zwerfafval tegengaan. En dat werkt, zegt onze adviseur en ervaren carnavaller Denya van Disseldorp. Denya viert carnaval in Oeteldonk (Den Bosch), en merkt duidelijk het verschil. “Normaal gesproken lag de hele stad tijdens carnaval vol met plastic bekers, de vloeren van de café’s waren nauwelijks nog zichtbaar. Dit jaar was het een stuk schoner.’’ Dat valt te verklaren doordat consumenten in o.a. Oeteldonk dit jaar bij hun eerste aankoop statiegeld betalen voor hun plastic bekers. Bij het bestellen van een volgende consumptie ruil je je beker om voor een nieuwe. Aan het eind van de dag levert de consument zijn beker weer in en ontvangt zijn statiegeld terug. “Het wordt aantrekkelijk gemaakt om je beker bij je te houden en niet weg te gooien, omdat je anders opnieuw statiegeld moet betalen. In Oeteldonk is dat 1 euro per beker.’’ zegt Denya.

En dan die prachtige carnavalswagens die meerijden in de optocht. Hoe duurzaam zijn die? 3D-geprinte praalwagens lijkt nog ver voor ons te liggen, maar hoe gaan bouwclubs nu al om met duurzaamheid? Steeds meer gemeenten proberen bouwers aan te moedigen om duurzamere materialen te gebruiken. Zo zie je tijdens de optocht veel minder polyester, en worden materialen als hout, piepschuim en stof vaker gebruikt. In Krabbegat (Bergen op Zoom) kunnen bouwclubs sinds 2019 zelfs een BioBest Trofee winnen voor het meest innovatieve en milieubesparende idee. Ook hebben ze een Vastenavond Academie. Hier worden bouwclubs geïnformeerd over de mogelijkheden van bijvoorbeeld 3D-printen. Kanttekening hierbij is dat duurzame opties vaak duurder zijn. Het moet voor bouwers financieel wel aantrekkelijk zijn om duurzamere wagens te bouwen. Dat is nog een uitdaging.

En tot slot de outfit. Want ieder jaar een nieuwe outfit is niet bepaald duurzaam. In veel gemeenten poppen steeds meer tweedehands carnavalswinkels op, een goede zaak, maar het kan nóg duurzamer. Zo is de Bredase Stichting Kielegat een samenwerking aangegaan met de circulaire winkel Parels. Tijdens de Kielegatse Vrijmarkt kunnen Bredanaars hun carnavalskleding en -attributen doneren aan Parels. Hier worden dan verschillende ‘carnavalsleenboxen’ van gemaakt. Carnavalsvierders die wat duurzamer willen leven, kunnen spullen lenen tegen een borg van 15 euro. Doordat je na carnaval je spullen weer terugbrengt, kan iemand anders er het daaropvolgende jaar weer gebruik van maken. Erg circulair dus!

Kortom, dat we carnaval nu al als een duurzaam feest kunnen bestempelen is nog niet het geval, maar met diverse initiatieven gaan we in ieder geval de goede kant op!