Misschien lees je deze woorden in de Spaanse zomerzon, tussen de koeien op een Zwitserse Alp of wachtend op een authentieke Italiaanse pizza. Het is de eerste zomer waarin weer echt gereisd mag worden en dat hebben we gemerkt. Vol enthousiasme pakt Nederland de koffers weer in. Het resultaat: opluchting bij hoteleigenaren, jaloersmakende vakantieplaatjes op sociale media maar ook chaos op Schiphol. Toch gaan de problemen die deze toeristenstroom creëert verder dan opstoppingen op het vliegveld. In dit blog vertel ik je over Maya Bay, een Thaise baai die bijna ten onder ging aan massatoerisme.
Maya Bay ligt in het Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi National Park, op een onbewoond eiland genaamd Phi Phi Leh. Alhoewel deze naam wellicht niet meteen een belletje doet rinkelen, zouden fans van Leonardo DiCaprio de baai moeten herkennen. De baai vormde namelijk het decor voor de film ‘The Beach’ uit 2002, met bovengenoemde acteur in de hoofdrol. Alhoewel de baai ook vóór de film een toeristische trekpleister was, explodeerde het aantal toeristen na de release van de film. De bootladingen toeristen die feestend en fotograferend de baai onveilig maakten, eisten helaas snel hun tol. In 2018 was de ecologische infrastructuur van de baai dermate achteruitgegaan dat besloten werd de baai te sluiten. Een grote klap voor lokale ondernemers, maar ook een laatste kans om de baai, waar inmiddels bijna al het oorspronkelijke koraal en zeeleven verdwenen was, te redden.
Maya Bay is waarschijnlijk het meest prominente voorbeeld van overtoerisme, maar er zijn wereldwijd nog veel meer bestemmingen die kampen met de gevolgen van te veel toeristen. Denk aan Hawaii of Venetië, maar ook aan Amsterdam dat vorig jaar een maximum aan het aantal te verwelkomen toeristen moest stellen. Ecologische schade en een te grote druk op de lokale economie zorgen voor steeds meer frustratie in vakantieoorden. De roep om bepaalde gebieden en steden helemaal niet meer te bezoeken wordt dan ook steeds luider. Je zou je dus af kunnen vragen hoe houdbaar onze huidige manier van vakantievieren eigenlijk is.
Gelukkig hoef je Maya Bay, of een andere tropische bestemming, nog niet meteen van je bucketlist te schrappen. De baai is inmiddels weer open en kan onder voorwaarden worden bezocht. Dankzij de inspanningen van mariene biologen en vrijwilligers komt het koraal en zeeleven langzaam terug en van massatoerisme is geen sprake meer. Zwemmen of varen in de baai is niet meer toegestaan en indien nodig kunnen de plaatselijke autoriteiten de baai weer sluiten. Toch is het een treffend voorbeeld van de risico’s die gepaard gaan met (teveel) toerisme. Denk daarom bij het kiezen van je volgende bestemming goed na over de gevolgen van je reis. Ga respectvol om met de natuur en lokale bevolking, en maak bewuste keuzes bij het bezoeken van toeristische attracties.
Ook Areaal Advies houdt zich bezig met het verduurzamen van toerisme in Nederland. Hier kun je daar meer over lezen.
Dit is een column geschreven door Hester Smeitink.