Door Areaal Advies
  • Column

Relevant zijn én blijven in de retail – Recycles

Daan Merckx is ‘Manager Retail & Inspiratie’ bij Areaal Advies en schrijft maandelijks een artikel over relevant zijn én blijven in de retail. In de huidige retail draait het volgens hem om een achttal essentiële thema’s: samenwerken, verbinden, transparantie, echte kennis van je klant, kennis van je product, verrassen, lokaal kopen en meer doen, anders doen. Daan neemt ons mee mee naar een (internationaal) retailconcept dat op succesvolle wijze invulling geeft aan één of meer van deze thema’s. Deze maand: Recycles in Kopenhagen

In mijn tweede blog neem ik jullie mee naar Kopenhagen. We brengen een bezoek aan een heel bijzonder ‘fietsen’ concept: ‘Recycles’. 

Vanaf Copenhagen Airport, dat meer weg heeft van een groot winkelcentrum met een aantal start en landingsbanen dan van een vliegveld zijn we binnen een half uur op de plaats van bestemming. We stappen in de onbemande metro (metro M2) richting het centrum. Bij station Kongens Nytorv stappen we over op metro M3 richting station Enghave Plads. Vanaf hier is het nog geen 250 meter lopen naar Recycles. 

Creatieve, lokale retailers zijn als zuurstof voor grote steden

Recycles is gevestigd in de wijk Vesterbro. Een wijk waar je vroeger “niet dood gevonden wilde worden, maar de kans daarop vrij groot was” zoals mijn collega Joost Nicasie zou zeggen. Vesterbro is de laatste jaren enorm in opkomst. Het is een schoolvoorbeeld van gentrificatie, een ontwikkeling die je veel ziet in grote steden. Lokale, creatieve retailers gaan op zoek naar betaalbare winkellocaties. In een paar jaar tijd leeft zo’n wijk op, vastgoedbedrijven kopen panden op, bekende winkelketens vestigen zich er met het effect dat de huurprijzen omhoogschieten. Gevolg, de lokale (kleinere) retailers verkassen weer naar een andere wijk, waarna het gehele proces zich weer van vooraf aan herhaalt. 

Recycles is gevestigd in een statig hoekpand. Buiten staat al een aantal bijzondere fietsen uitgestald. Gaan jullie mee naar binnen om te kijken wat deze fietsenzaak bijzonder maakt? 

Uniek, duurzaam & onderscheidend

Bij binnenkomst merk je aan de authentieke inrichting dat je niet in een gewone fietsenzaak staat. Aan één muur hangen racefietsframes. Aan de andere muur worden fietsaccessoires als zadels, trappers en sturen gepresenteerd. Claus Hjelm, bedenker van het Recycles concept, heet ons van harte welkom. 

Claus vertelt dat Kopenhagen de nummer 1 fietsstad van Europa is. Recycles verkoopt custom made stadsfietsen opgebouwd uit racefietsframes. “De frames zijn allemaal van vóór het jaar 2000, omdat ze toen nog kwalitatief goede en betaalbare frames maakten” vertelt Claus Hjelm. “Tegenwoordig is er ook heel veel ‘shit’ op de markt, de oude, retro frames die wij verkopen zijn eigenlijk allemaal onverwoestbaar”. 

Kom je bij Recycles, dan wordt allereerst jouw framemaat opgemeten. Daarna kies je een mooi frame uit en ga een eigen fiets ‘opbouwen’. Je kiest een zadel, trappers, stuur etc. totdat je een volledig eigen, custommade fiets hebt samengesteld. Hoe bijzonder en duurzaam is dat!?

Beleef het concept

Naast het verkopen van custom made fietsen organiseert Recycles ieder jaar ook de ‘Copenhagen Classic’. Een fietstocht door Kopenhagen onder begeleiding van een politie-escorte. Hier doen honderden mensen aan mee. Een echte classic, met verklede mensen op hun bijzondere fietsen. Een dag lang op pad met je klanten is natuurlijk goud waard!

Een paar jaar geleden was ik met een groep retailers in Kopenhagen, we bezochten Recycles. Eén van de deelnemers was iemand van een groot bekend, Nederlands warenhuis. Na een paar minuten liep deze meneer naar buiten. “Niet interessant…?” vroeg ik hem buiten. “Ik heb niet zoveel met fietsen” was zijn antwoord. Dit verbaasde mij, want het gaat natuurlijk niet zozeer om de fiets, maar om het concept. Als je dit concept weer vanuit een breder perspectief bekijkt zou het namelijk ook prima toepasbaar kunnen zijn op bijvoorbeeld monturen, meubels, kleding, woonaccessoires, noem maar op. Uniek, duurzaam en onderscheidend!

Recycles is een inspirerend voorbeeld van een retailconcept die vrijwel alle acht essentiële thema’s aantikt: samenwerken, verbinden, transparantie, echte kennis van je klant, kennis van je product, verrassen, lokaal kopen en meer doen, anders doen.  Ook een keer sparren over jouw concept? Is jouw concept nog wel relevant voor de huidige consument? Mail me op d.merckx@areaaladvies.nl dan drinken we vrijblijvend een kop koffie.