Door Areaal Advies
  • Column

Roaring Roffa… ‘The big apple’ aan de Maas!

Een paar weken geleden was ik weer eens een dagje in Rotterdam, de stad die de boomers Rotjeknor noemen, maar bij Generatie Z bekend staat als Roffa. Wauw, wat is het daar wervelend, afwisselend, spannend en verrassend. Dezelfde ‘vibe’ die ik in ‘The Big Apple’ ervaarde. Een jaar geleden waren Joost Nicasie en ik in New York. Nu viel me op dat de opbouw van Rotterdam, met hoogbouw in het centrum en de oudere wijken daaromheen, een parallel heeft met die van New York. De (ook in Nederland) bekende ketens in het centrum en de bijzondere winkeltjes in de aanloopstraten.

Column van Ellen Borgmeijer

Het water als attractie

Net als in New York is er een duidelijk verschil tussen de delen van de stad die gescheiden zijn door een groot water, en in de manier waarop je dat water over kunt steken. De razendsnelle watertaxi’s over de Maas geven een bijzondere beleving en laten je de stad van een andere kant zien. Ook rond Manhattan is een populair systeem van veerboten, en hoewel de stad vanouds veel veerdiensten kende, is het huidige systeem pas iets meer dan tien jaar oud.

De Holland America Lijn vanaf Hotel New York

Sinds eind 17e eeuw emigreerden veel Nederlanders naar Amerika om daar – in het land van de onbegrensde mogelijkheden – een beter bestaan op te bouwen (de gelukszoekers van weleer). Sinds 1873 vertrokken ze met de cruiseschepen van de Holland America Lijn (HAL) naar New York. Bij Hotel New York voelde ik de opgewonden sfeer van de avonturiers nog steeds in de lucht hangen.

High Line, Hofbogenpark  en Dakpark

Het wereldberoemde High Line Park, ontworpen door Piet Oudolf, trekt  jaarlijks zo’n 5 miljoen bezoekers. Het park werd aangelegd op het traject van de West Side Line, een in onbruik geraakte goederenspoorlijn van de New York Central Railroad. Daar zie ik weer een parallel met Rotterdam: het Hofbogenpark en het Dakpark.

Tussen 1908 en 1953 verbond de Hofpleinlijn het toenmalig station Hofplein met het Kurhaus in Scheveningen, daarna liep het traject eerst tot Den Haag Hollands Spoor en later tot Den Haag Centraal.  Het traject loopt o.a. over een viaduct van twee kilometer lang (het langste monument van Nederland). Het loopt van het voormalige station Hofplein, opgeheven in 2010, naar de A20 en doorkruist Rotterdam-Noord, door het voorheen verpauperde maar nu hippe Zomerhofkwartier. Op een gedeelte van het traject ontstaat nu het Hofbogenpark.

In 2013 is het Dakpark aangelegd op het oude spoorwegemplacement van de havenspoorlijn, op ongeveer 9 meter hoogte. Het Dakpark ligt in Delfshaven, tussen het Marconiplein en het Hudsonplein aan de Vierhavenstraat in Rotterdam-West. Nóg een staaltje groen op grote hoogte!

Tip voor retailfans

New York is natuurlijk één grote snoepwinkel voor retailfans, met iconen als de Apple Store op Fifth Avenue, het fantastische warenhuis Bergdorf Goodman of de speelgoedwinkel van FAO Schwarz bij Rockefeller Plaza. Maar ook Rotterdam heeft bijzondere winkels. Ga bijvoorbeeld eens kijken bij Sherlock’s Place, Grotekerkplein 103 vlakbij de Markthal en station Blaak. Het lijkt een ‘gewoon’ koffietentje, maar het blijkt het summum van superspecialisatie: Sherlock’s is de exclusieve importeur van de siropen van het beroemde Franse merk Monin. Niemand vermoedt dat de eigenaar de grootste leverancier is van deze siropen, in meer dan honderd smaken, aan zo’n beetje alle cocktailbars in Nederland. Een flagshipstore vermomd als koffietentje…

Remastered

Wat een experience! Hoe maak je jongeren geïnteresseerd in kunst? Eerst was er de tentoonstelling, toen de audiotour, daarna de musea waar de bezoekers zelf allerlei knopjes mochten indrukken, zich laten vangen in zeepbellen of … Maar Remastered is met recht een experience te noemen. Zelfs de wachtkamer is zo leuk dat je de tijd vergeet. Maak je eigen kleurplaat van een luchtballon, raket, ufo of vliegtuig en zie hoe die wordt geprojecteerd als bewegend beeld op de muur, tussen de andere objecten. Iedereen blij, echt van jong tot oud.

In New York hebben we vooral, vakidioten die we zijn, heel veel winkels bekeken. En natuurlijk waren we daar te kort. Welke ‘experience’ moeten we volgende keer in New York zeker zien?