Door Areaal Advies
  • Duurzaamheid

Week van de Circulaire Economie

Deze week is het de Week van de Circulaire Economie. De week wordt georganiseerd door het Versnellingshuis van Nederland Circulair, een instantie die zich inzet om bedrijven, organisaties en ondernemers stappen te laten zetten binnen de circulaire economie. Het doel van de week is om een platform te bieden aan innovatie en inspiratie op het gebied van circulariteit. Gedurende de hele week is er een uitgebreid programma met lezingen, rondleidingen en een nationale conferentie. Ook worden de Circular Awards uitgereikt. Dit zijn prijzen voor de meest impactvolle circulaire projecten of organisaties.

Ook bij Areaal Advies komen we de circulaire economie in steeds grotere mate tegen tijdens ons werk. Het is dan ook geen verrassing dat twee van onze opdrachtgevers op de shortlist staan voor een Circular Award. De Provincie Zuid-Holland is genomineerd met het herbouwproject voor het Steunpunt Coenecoop en de gemeente Amsterdam met CircuLaw, een platform voor regelgeving die de circulaire economie raakt.

Het steunpunt Coenecoop is de plek waar zoutstrooiers vertrekken en bestaat onder andere uit een kantoor, werkplaats, zoutopslag en stallingsplekken. Bij de realisatie van de herbouw stond circulariteit centraal. Dit heeft geleid tot een pand dat bestaat uit hergebruikte bouwmaterialen en dat ook nog eens demontabel is. Hierdoor kunnen de bouwmaterialen in de toekomst weer opnieuw worden gebruikt. Na de herbouw is het pand energieneutraal opgeleverd en klaar voor de toekomst.

CircuLaw is ontwikkeld op initiatief van de gemeente Amsterdam. Dit is een kennisplatform voor regelgeving die te maken heeft met de circulaire economie. Het doel van het platform is om beleidsmakers en projectleiders te helpen beter gebruik te maken van regelgeving. Ook geeft het voorbeelden en ervaringen van eerdere succesvolle implementatie van instrumenten, zodat er geleerd kan worden van anderen. Dit alles staat in het teken om de stap naar een circulaire economie te vergemakkelijken. We feliciteren onze opdrachtgevers met hun nominatie voor een Circular Award en kijken uit naar de uitslag. Ook halen we inspiratie uit de mooie voorbeelden waarmee een duurzaamheidsslag gemaakt kan worden die voorbij komen tijdens de Week van de Circulaire Economie en nemen dit mee naar toekomstige opdrachten.